



## **CSDP** Orientation Course

(ESDC activity number 23-24/3/19)

Madrid, 03<sup>rd</sup> - 07<sup>th</sup> June, 2024

## Draft Programme

(As of 17 Jan 2024)

Note: As all training activities organized by the ESDC or under the ESDC auspices, this activity is held under the Chatham House Rule.

Day 1, Monda	, 03 <sup>rd</sup> of June 2024
--------------	---------------------------------

Venue CESEDEN

TIME	DURATION	LECTURE	SPEAKER/FACILITATOR	
08:30	30 min	REGISTRATION AND WELCOME PACKAGE		
09:00	30 min		Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director	
09:30	30 min	Welcome, Programme and Administrative remarks	Ms. Maria PENEDOS - OC Training Manager	
09:30	15	Onesing Address	Brigadier General Luis TORCAL - Director of Defence Culture and Diplomacy	
09:45	15 min	Opening Address	Department	
09:45	10 min		GROUP PHOTO	
09:55	15			
10:10	15 min	ESDC Presentation	Ms. Maria PENEDOS - ESDC Training Manager	
10:10	50 .			
11:00	50 min	International security context & EU role in global action	Dr. Sven BISCOP - EGMONT Royal Institute for International Affairs	
11:00	30 min	COFFEE BREAK		
11:30				
12:30	1 hour	Introduction to CSDP	Colonel Fernando MORENO - Course Facilitator	
12:30	1 hour	LUNCH		
13:30	4	CSDP Institutional framework (The European External Action	Colonal Former de MORENO - Course Fooiliteter	
14:30	1 hour	Service and EU crisis management structures)	Colonel Fernando MORENO - Course Facilitator	
14:30				
15:00	30 min	Syndicates session: Introduction, methodology and procedures	Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director	
18:30	ICE BREAKING EVENT at Military Residence "ALCAZAR"			
20:00	End working day I			

Day 2, <sup>-</sup>	y 2, Tuesday, 04 <sup>th</sup> of June 2024 Venue CESEDEN		
TIME	DURATION	LECTURE	SPEAKER/FACILITATOR
08:30	5 min	Overview of the day	Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director
08:30 09:30	1 hour	EU integrated approach and EU CSDP decision-making processes	Colonel Fernando MORENO - Course Facilitator
09:30 10:30	1 hour	EU Crisis management structures & agencies (SatCen)	PENDING PROPOSAL ON THE LECTURER (SatCen)
10:30	30 min	COFFEE BREAK	
11:00 12:30	1h 30 min	Panel discussion: EU CSDP Capability Development. Civilian and Military perspectives.	<ul> <li>Moderator: Colonel Fernando MORENO - Course Facilitator</li> <li>Mr. Philipp Bovensiepen - SECDEFPOL.1</li> <li>Spanish Joint Defence Staff TBD</li> </ul>
12:30	1 hour	LUNCH	
13:30 14:30	1 hour	Strategic communication (communicating ESDP)	Mr. Lutz GUELLNER - EEAS - Strategic Communication,
14:30	30 min	COFFEE BREAK	
15:00 16:00	1 hour	Transnational threats and challenges (cyber space)	Spanish Joint Cyber Space Command TBD
16:00 17:00	1 hour	Syndicates Working session I (OC participants split into 4 rooms + Plenary)	
17:00	End working day II		

Day 3, Wednesday, 05 <sup>th</sup> of June 2024			Venue CESEDEN and Torrejón Air Force Base
TIME	DURATION	LECTURE SPEAKER/FACILITATOR	
08:30	30 min	Bus from CESEDEN to Torrejón AFB	
09:00 12:00	3 hours	<ul> <li>Visit: Spanish Military Unit for emergencies and disaster relief (UME)</li> <li>Welcome and Group photo</li> <li>Introduction to UME</li> <li>Operations and national deployment</li> <li>Coordination with civilian agencies</li> <li>Q&amp;A</li> <li>Open exhibit of vehicles and materiel.</li> </ul>	
12:00		Return to CESEDEN	
12:30	1 hour	LUNCH	
13:30 14:30	1 hour	Gender issues. Women peace and security	Spanish MoD General Directorate for Personnel TBD
14:30 15:30	1 hour	Syndicates Working session II (OC participants split into 4 rooms + Plenary)	
15:30	End working day III		

Day 4, Thursday,	06 <sup>th</sup> of June 2024
------------------	-------------------------------

Venue CESEDEN

TIME	DURATION	LECTURE	SPEAKER/FACILITATOR
08:30	5 min	Overview of the day	Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director
08:30 10:30	2 hours	Panel discussion: CSDP missions and operations. Civilian and Military perspectives.	<ul> <li>Moderator: Colonel Fernando MORENO - Course Facilitator</li> <li>Spanish Joint Operations Command TBD</li> <li>Mr. Victor TARELLA - EEAS - CPCC</li> </ul>
10:30	30 min	COFFEE BREAK	
11:00 12:30	1hr 30 min	EU relations with global actors & EU position in the international strategic competition	Mr. Jan Joel ANDERSSON - EUISS
12:30	1 hour	LUNCH	
13:30 14:30	1 hour	EU global strategy and its implementation (Strategic Compass)	Spanish MoD Directorate for Defence Policy TBD
14:30	30 min	COFFEE BREAK	
15:00 16:00	1 hour	Future of CSDP	Spanish MoD Directorate for Defence Policy TBD
16:00 17:00	1 hour	Syndicates Working session III (OC participants split into 4 rooms + Plenary)	
17:00	End working day IV		

Day 5, I	Friday, 07 <sup>th</sup> of Jur	ne 2024	Venue CESEDEN
TIME	DURATION	LECTURE	SPEAKER/FACILITATOR
09:00	10 min	Overview of the day	Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director
09:10 10:50	1 h 40 min	Syndicates work outcome	Syndicate Leaders (Orientation Course Participants)
10:50 11:00	10 min	Course wrap-up	Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director
11:00	30 min	COFFEE BREAK	
11:30 11:50	20 min	Closing ceremony and delivery of certificates	<ul> <li>Colonel Alfonso LORENZO TABOADA - Course Director</li> <li>Ms. Maria PENEDOS - ESDC Training Manager</li> </ul>
11:50 12:00	10 min	Closing Speech	Brigadier General Luis TORCAL - Director of Defence Culture and Diplomacy Department
12:00	DEPARTURE OF PARTICIPANTS		